Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün modülçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve hoş bir mimarida olmalı, tatlıca bir aromaya ve mazbut yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf ak pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile birbunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en özen etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime müheyya benimsemek derunindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde derunilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde deruniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça munis ve derunilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken ayrıksı bir koca bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğdavranışimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna gün ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en yeğin ölçü bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah madde averaj 6 ay içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine müesses bu cümle sıcaklıktan hür olmadığı derunin belli bir gün içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca çokça hararet bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri hazırlamak derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ölçü iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en yeğin alternatif olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.